Ekspozita "Shtatë fotografë shqiptarë. Një rezidencë" - Into Albania Events
Loading Events

Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi”

November 1, 2019 @ 8:00 am - January 7, 2020 @ 5:00 pm

Ekspozita “Shtatë fotografë shqiptarë. Një rezidencë”

Muzeu Marubi ka kënaqësinë t’ju ftojë në hapjen e ekspozitës “Shtatë Fotografë Shqiptarë. Një rezidencë” kuruar nga François Cheval.

“Shtatë fotografë shqiptarë gjenden në Shkodër, në kryeqytetin e dikurshëm të Shqipërisë, të ftuar nga Art House dhe Muzeu Marubi për të evokuar disa imazhe të thjeshta e të thella që i frymëzojnë. Emigrimi, ky ekzil i paemërt, është pjesë e rrugëtimit të secilit. Nuk e dimë akoma çfarë i mban kaq të lidhur: shpirti i vendit, dashuria për vendlindjen, ndërgjegja e qartë e një ripërtëritjeje kombëtare…
Duke hedhur një vështrim nga e kaluara, punët e tyre herë lidhen me të moshuarit që vazhdojnë të jetojnë në vendin e lindjes e herë të tjera shkojnë akoma më larg, në kohën e paraardhësve apo themeluesve. Peizazhin ata nuk e analizojnë, e sodisin. Sa i afërt po aq i largët, nuk arrijnë të kuptojnë çka t’i heqin e çka t’i ruajnë. Në disa udhëtime të bëra në pak kohë, e parandjejnë që kthimi në vendlindje shoqërohet nga një mjegull e dendur, por që nuk është kurrë shumë vonë.”

Për herë të parë, hapësirat e muzeut i hapen një grupi artistësh shqiptarë të rinj.
Përzgjedhja e tyre erdhi përmes një thirrjeje të hapur të përbashkët të Art House dhe Muzeut Marubi për edicionin e tretë të rezidencës artistike Art House School të titulluar “Beyond the Image” (19 gusht – 15 shtator 2019), i cili u fokusua në marrëdhënien e ngushtë që lidh autorin me imazhin dhe mundësitë komplekse që aktivizon ky raport.
Artistët – Abi Shehu, Bib Frrokaj, Elton Gllava, Erdiola Mustafaj, Erjola Zhuka, Marlin Dedaj, Orestia Kapidani – kaluan një periudhë katër javore në Shkodër ku përmes prezantimeve të veprave të realizuara, diskutimeve mbi projekte apo intuita fillestare për punë që nuk kanë lindur akoma, leximeve të teksteve e projektimeve të filmave, refleksioneve e debateve u krijua një hapësirë për kërkim individual.
Në përfundim të kësaj eksperience, ekspozita vjen si një moment njohjeje me skenën shqiptare bashkëkohore duke shprehur njëkohësisht edhe vëmendjen e Muzeut Marubi ndaj dinamikave të saj.
Ekspozita do të organizohet në hapësirat e Muzeut dhe Art House e mbështetet nga Ambassade de France en Albanie dhe Art House.

Ju mirëpresim!
—-
Marubi Museum is glad to invite you at the opening of the exhibition “Seven Albanian Photographers. A residency” curated by François Cheval.

“Seven Albanian photographers, invited by the Art House and the Marubi Museum, meet in the city of Shkodra, former capital of Albania, to invoke simple and profound images that inspire them. Emigration, this exile that dare not speak its name, is their lot. What connects them, we do not know it yet: the spirit of the place, the attachment to the native country, the clear conscience of a national rebirth…
Taking a look back, they sometimes reconnect to the elderly still living in the country or even go further, to the ancestors and founding fathers. They do not analyze the landscape, they contemplate it. So close and yet so far, they do not know what to suppress or preserve. In a few trips made in a short time, they have sensed that the return to the country is accompanied by a dense fog, but it is never too late for this to happen.”
For the first time, the museum spaces are opened to a group of young Albanian artists.
Their selection came through a joint open call of Marubi Museum and the Art House for the third edition of the artist residency Art House School (19 August – 15 September 2019) entitled “Beyond the image” with a focus on the close relationship between the author and the images along with the complexed possibilities activated by this.
The artists – Abi Shehu, Bib Frrokaj, Elton Gllava, Erdiola Kanda Mustafaj, Erjola Zhuka, Marlin Dedaj, Orestia Kapidani- spent a four weeks in Shkodra and through the presentation of their works, discussions about projects and initial intuition about future works, readings and screenings, reflections and debates over arguments, there was also created a space for individual research.
As to conclude the Art House School experience, this exhibition is intended to be a moment of introduction to the Albanian scene of contemporary photography, in a museum showing its attention towards this dynamics.
The exhibition – supported by the French Embassy in Albania and the Art House- will be opened at Marubi Museum and the Art House.

You are welcome!

Venue

Rruga: "Kolë Idromeno", Nr. 32, 4001
Shkoder, Albania
+ Google Map

Notification

Please on the checkout, define your desired Tour Dates.

Developed by Frakton & Designed by project.graphics