Loading Events

Istituto Italiano di Cultura a Tirana

March 13 @ 6:30 pm - 8:30 pm

L’ultimo Imperatore di Bernardo Bertolucci

Rassegna Bertolucci
CineClub dell’Istituto – Incontri in Biblioteca

L’ultimo Imperatore di Bernardo Bertolucci
Con/Me Peter O’Toole, John Lone, Joan Chen, Ryuichi Sakamoto, Dennis Dun, Lisa Lu.
Drammatico/Dramë, Italia, 1987, 163’, Subt. Inglese/ Me titra në Anglisht

Nel 1908 a Pechino, l’anziana Imperatrice vedova, prossima a morire, si fa portare il piccolo Pu-Yi. Ultimo della dinastia Ching passerà la sua infanzia nella mitica città, signore e padrone assoluto di uno sterminato Impero. La volontà di governare prende il sopravvento e spinge l’ormai ragazzo a compromessi: il Giappone ha occupato la Manciuria, terra natia di Pu-Yi. Pu-Yi è proprio al centro della Storia con la s maiuscola. Finita la guerra e caduto in mano sovietica Pu-Yi trascorre, dopo la seconda guerra mondiale cinque anni in Siberia; poi nel 1949 la Cina di Mao ne chiede il rimpatrio come criminale di guerra. Dopo un decennio di rieducazione politica, l’ex Imperatore viene rilasciato dal campo in cui, con molti altri, è stato confinato: ora è un uomo comune.

Në vitin 1908 në Pekin, Perandoresha vejushë e moshuar, në prag të vdekjes, kërkon t’i sjellin Pu-Yi-n e vogël. I fundi i dinastisë Ching do ta kalojë fëmijërinë e tij në qytetin mitik, zotëri dhe padron absolut i një Perandorie të madhe. Vullneti për të qeverisur merr hov dhe e shtyn djalin tashmë të ri në kompromise: Japonia ka pushtuar Mançurinë, vendlindjen e Pu-Yi. Pu-Yi është në qendër të historisë me H të madhe. Pas luftës dhe rënies në duart e ushtrisë sovjetike, Pu-Yi kaloi pesë vjet në Siberi pas Luftës së Dytë Botërore; pastaj në 1949 Kina e Mao-s kërkoi riatdhesimin e tij si një kriminel lufte. Pas një dekade të ri-edukimit politik, ish-perandori është liruar nga kampi në të cilën, ishte i mbyllur me shumë të tjerë: ai tani është një njeri i zakonshëm.

Venue

Pallati i Kulturës, Kati II, Sheshi Skënderbej Tirana - Albania
Tirana, Albania
+ Google Map

Phone

Website

Developed by Frakton & Designed by project.graphics