Loading Events

ATA

October 9, 2019 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Rruga Bornholm

Më 9 nëntor 1989 në pikën kalimtare kufitare në rrugën Bornholm në Berlin mbizotëron rrëmuja. Një qen i vogël kalon matanë kufirit shumë të siguruar nga Gjermania Lindore në Gjermaninë Perëndimore. Nëpërmjet këtij kalimi kufitar të paligjshëm qeni shpallet „rast gjurmimi operativ“ si edhe Running Gag i një logjike të pushtuar nga burokracia. Megjithatë ky është vetëm fillimi. Gynter Shabovski, anëtar i byrosë politike deklaron në televizion gjatë një konference se të gjithë qytetarët e Republikës Demokratike të Gjermanisë mund të bëjnë kërkesë për udhëtime private për në perëndim. Qytetare dhe qytetarët e RDGJ-së në gjendje euforie injorojnë faktin që për udhëtime nevojiten pasaporta dhe viza. Kështu nënkapiteni Shefer dhe vartësit e tij shohin të ballafaqohen në rrugën Bornholm pranë pikës kalimtare të kufirit me një turmë të madhe që dëshiron të kalojë kufirin. Një natë me negociata komike dhe nervozuese shpie më në fund në hapjen e kufijve si edhe në fillimin e ribashkimit të Gjermanive.

RRUGA BORNHOLM është një tragjikomedi jashtëzakonisht ironike dhe në mënyrë befasuese motivuese qe e merr lirinë të kërkojë dhe të gjejë heronjtë e vet pikërisht midis ushtarëve kufitarë të papëlqyer të RDGJ-së. Skenari i filmit është përshtatur sipas ndodhive të vërteta të asaj nate.

Filmi mund të ndiqej për herë të parë në kanalin ARD më 5 nëntor 2014 pak ditë pas përvjetorit të rënies së murit.

Ky aktivitet është pjesë e Tetorit Gjermani 2019 „gur-gur bëhet URË“. Të gjitha aktivitetet mund të gjenden në faqen tonë të internetit: www.tetori-gjerman.com dhe në aplikacionin tonë, të cilin mund t’a shkarkoni nëpërmjet këtij Linku: https://qrco.de/tetorigjerman

Am 9. November 1989 herrscht Verwirrung am Grenzübergang Bornholmer Straße in Berlin. Ein kleiner Hund überquert die stark gesicherte Innerdeutsche Grenze von Ost- nach Westdeutschland. Durch diesen unerlaubten Grenzübergang wird der Hund zum „operativen Fahndungsfall“ erklärt und damit zum Running Gag einer überkommenen Behördenlogik. Doch das ist erst der Anfang. Günter Schabowski, Mitglied des Politbüros, erklärt bei einer Pressekonferenz im Fernsehen, dass alle DDR-Bürger Privatreisen ins westliche Ausland beantragen können. Dass dafür Pass und Visum notwendig sind, ignorieren die euphorisierten DDR-Bürger*innen. So sehen sich Oberstleutnant Schäfer und seine Untergebenen am Grenzübergang Bornholmer Straße mit einer großen Menschenmenge konfrontiert, die passieren möchte. Eine Nacht nervenaufreibender und komischer Verhandlungen führt schließlich zur Öffnung der Grenzen und damit zum Anfang der deutschen Wiedervereinigung.

BORNHOLMER STRASSE ist eine hinreißend ironische und überraschend bewegende Tragikomödie, die sich die Freiheit nimmt, ihren Helden ausgerechnet unter den ungeliebten Grenzsoldaten der DDR zu suchen und zu finden. Das Drehbuch des Films ist den tatsächlichen Ereignissen dieser Nacht nachempfunden.

Zum ersten Mal war der Film am 5 November 2014 in der ARD zu sehen, wenige Tage vor dem Jubiläum des Mauerfalls.

Diese Veranstaltung ist Teil des Deutschen Oktobers 2019 „von MAUERN zu BRÜCKEN“. Alle Veranstaltungen finden Sie auf unserer Webseite: www.tetori-gjerman.com und in unserer App, die Sie unter folgendem Link downloaden können: https://qrco.de/tetorigjerman

Venue

Bulevardi Blu,Kamëz
Tirana, Albania
+ Google Map

Notification

Please on the checkout, define your desired Tour Dates.

Developed by Frakton & Designed by project.graphics