Loading Events

Muzeu Historik Kombetar

October 2 @ 7:00 pm - October 15 @ 8:00 pm

Trëndafili i Bardhë – Geraldinë (White Rose – Geraldina)

Muzeu Historik Kombëtar ju fton më datë 02 Tetor 2019, ora 19.00, në ceremoninë e hapjes së ekspozitës “Trëndafili i bardhë – Geraldinë”, e cila paraqet jetën dhe veprimtarinë sociale të Mbretëreshës Geraldinë dhe organizohet nga Muzeu Kombëtar i Hungarisë dhe Muzeu Historik Kombëtar me mbështetjen e Ambasadës së Hungarisë në Tiranë.

Titulli i ekspozitës “Trëndafili i Bardhë” na kujton një episod nga jeta e Geraldinës në moshë të re. Në fillim të viteve 1920, qyteti piktoresk hungarez i Zebegény e magjepste teton e dashur të Geraldinës, Franciska Apponyi (Fanny) në një masë aq të madhe që jo vetëm që u vendos aty, por edhe bleu rreth një dyzinë të shtëpive të atij qyteti. Ajo i përdori këto shtëpi si kampe për të pritur fëmijë gjatë pushimeve verore. Vitet në vazhdim sollën punë serioze edukative në këto shtëpi të Lulediellit (të quajtura kështu prej lules së preferuar të Konteshës) që fituan respekt dhe dashuri nga vendasit. Fanny themeloi virtualisht një republikë për fëmijë, që së shpejti i përfshiu të afërmit dhe miqtë e saj. Kjo solli themelimin Virág Egylet Zebegény (V E Z, Shoqata e Luleve Zebegény), ku Geraldina e re ishte anëtare. Çdo qytetar i “republikës” mori emrin e një luleje ose të një kafshe. Konteshë Fanny, mori emrin “Luledielli” si presidente e republikës së fëmijëve, ndërsa Geraldina, me pseudonimin e saj të njohur Konteshë Gerry (Zseri në Hungarisht) u quajt “Trëndafili i Bardhë”. Ekspozita e Muzeut Historik Kombëtar në Tiranë tregon jetën dhe personalitetin e Geraldinë Apponyi, bashkëshortes së Mbretit Zogu I të Shqipërisë, me titull “Trëndafili i Bardhë – Geraldine”, i referohet kësaj tradite të hijshme. Ekspozita është pjesë e Vitit të Kulturës Shqiptaro-Hungareze 2019 dhe organizohet nga Muzeu Kombëtar i Hungarisë dhe Muzeu Historik Kombëtar, si dhe mbështetet nga Ministria Hungareze e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë dhe disa institucione kulturore hungareze.

Ju mirëpresim më datë 02 Tetor 2019, ora 19.00, në ambientet e Hollit Kryesor në Muzeun Historik Kombëtar!
____________________________________________

The National Historical Museum invites you on 02 October 2019, 19:00, at the opening ceremony of the exhibition “White Rose – Geraldina”, which presents the life and social activity of Queen Geraldine and is organized by the National Museum of Hungary and the National Historical Museum of Albania with the support of the Hungarian Embassy in Tirana.

The “White Rose” part of the exhibition’s title recalls an episode from the life of the young Geraldine. In the early 1920s, the picturesque Hungarian town of Zebegény enchanted Geraldine’s beloved aunt, Franciska Apponyi (Fanny) to an extent that not only did she settle there but also bought around a dozen peasant houses. She used these to host children’s camps during the summers. The following years saw serious educational work in these Sunflower houses (named after the Countess’ favourite flower) that earned respect and love with the locals. Fanny, who virtually founded a children’s republic, soon had her relatives and friends involved. This brought about the Virág Egylet Zebegény (V E Z, Zebegény Flower Association), of which the young Geraldine was a member. Every citizen of the ‘republic’ got a flower or an animal name. Countess Fanny, president of the children’s republic, was naturally called “Sunflower”, while Geraldine, or by her well-known nickname Countess Gerry (Zseri in Hungarian) became “White Rose”. The Tirana National Museum of History’s exhibition which showcases the life and personality of Geraldine Apponyi, wife of King Zog I of Albania, titled “The White Rose – Geraldine”, refers to this charming tradition. The exhibition is a part of the 2019 Albanian-Hungarian Cultural Year and is organized by the Hungarian National Museum and National Historical Museum of Tirana, with the support of Hungarian Ministry of Foreign Affairs and Trade and several Hungarian cultural institutions.

We welcome you on 02 October 2019, 19:00, at the premises of the Main Hall at the National Historical Museum!

Venue

Sheshi Skënderbej 1
Tirana, 1001 Albania
+ Google Map

Notification

Please on the checkout, define your desired Tour Dates.

Developed by Frakton & Designed by project.graphics